مقدمه:تکثیر و پرورش آبزیان به منظور تولید و تأمین بخشی از
پروتئین مورد نیاز کشور، مطلوب تربیت نیروی انسانی ماهر در زمینه دانش و فن
آوری این علم به عنوان پایه و اساس زمینه های تولید مورد توجه قرار گرفته
است. در آبهای داخلی کشور علاوه بر منابع آبی طبیعی و نیمه طبیعی جهت
پرورش آبزیان امکانات وسیعی در زمینه تکثیر و پرورش ماهیان سردابی وجود
دارد که در حال حاضر تنها از معدودی از این امکانات استفاده می گردد که یکی
از علل اصلی آن نداشتن اطلاعات فنی و تجربیات لازم در زمینه تکثیر و پرورش
این گونه ماهیان می باشد.
اغلب پرورش دهندگان هم که به این امر اشتغال
دارند به علت نداشتن اطلاعات کافی علمی و فنی بعضاً دچار ضرر و زیان شیلات
ایران که علاوه بر ماهیدار کردن منابع آبی کشور و حفظ ذخایر آبزیان کار
خدمات رسانی به دست اندرکاران خصوصی پرورش ماهی را نیز به عهده دارند دارند
جهت آموزش و ارتقاء دانش فنی پرورش دهندگان در زمینه های نیازماندیهای
محیطی آزاد ماهیان، انتخاب زمین و طراحی کارگاه، پرورش ماهیان مولد، تکثیر
و تولید لارو بچه ماهی بازاری، تغذیه صحیح و اصولی ماهی، نیازهای غذایی
آزاد ماهیان، حمل و نقل و جابه جایی تخم و بچه ماهی و ماهی بازاری، بهداشت و
کنترل بیماریها و کاربرد فن آوری جدید در زمینه های مختلف اقدام به تشکیل
دوره های آموزشی کوتاه مدت نموده است.
زندگی و حیات بدون وجود انرژی غیر ممکن و غیر قابل تصور است.
با
توجه به روند روزافزون افزایش جمعیت و لزوم کسب انرژی و ادامه زیست،
آبزیان و فرآورده های آن جایگاه ویژه ای را در میان سایر منابع مواد غذایی و
انرژی زا کسب نموده است.
ماهیان متعلق به گروه حیوانات خونسرد یا پویی
کیلوترم (Poikilo therm) بوده و حرارت بدنشن با شرایط زیست محیطی سازگاری
و تطبیق یافته است و به دلیل دارا بودن خصوصیات ویژه زیست شناختی مزایای
بیشتری بر سایر منابع تولید پروتئین و رشته های دامپروری دارند.
امروزه
با پیشرفت فن آوری و روش های مدرن صیادی تحولات بی شماری در امر صید
محصولات آبزی حاصل گردیده و آمار جهانی نشانگر آن است که پرورش و تولید
آبزیان در آبهای داخلی روند رشد قابل ملاحظه ای را در پیش گرفته است. پرورش
ماهیان سردابی و آزاد ماهیان امروزه در اکثر کشورهای اروپایی، آمریکا،
خاور دور و برخی کشورهای آسیایی متداول گشته و در حال توسعه است. مؤسسات
پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان که بهترین بازدهی و سازگاری تولید را در
بین انواع آزاد ماهیان در سراسر جهان نشان داده است از نظر جغرافیای
اقتصادی بیشتر در مکانهایی قرار گرفته است که با آب کافی سطحی و قابل
استفاده مشخص می گردد.
فهرست مطالب:مقدمه
تاریخچه تکثیر و پرورش ماهی
اهداف و انگیزه های پرورش ماهی
نیاز بازار و توجیه اقتصادی
محاسن اساسی پرورش ماهی از نظر زیست شناختی
اهمیت اقتصادی پرورش و تولید ماهی
وضعیت پرورش ماهی در ایران
تکثیر و پرورش ماهی به منظور حفظ ذخایر آنها در دریا
تکثیر و پرورش ماهی به منظورهای تجارتی و تولید گوشت
مراکز تولید لارو و بچه ماهی
مهمترین گونه های پرورشی ماهیان سردابی
انواع ماهی قزل آلا و زیست شناسی آن
نیار جامعه
برتری گوشت ماهی و سایر آبزیان
جدول 1 : مقایسه مقدار پروتئین و کالری حاصله از 100 گرم انواع گوشت و تخم مرغ
جدول 2: درصد آمینو اسیدهای ضروری در غذاهای پروتئینی مختلف
فواید ماهی در سلامت انسان
نقش ماهی در سلامت قلب
محافظت در برابر حملات قلبی و سکته
ماهی و اهمیت آن
شرایط لازم جهت اخذ مجوز
مراحل قانونی
مدت اعتبار پروانه موافقت اصولی
شرایط زمین مورد نیاز جهت اجرای طرح تکثیر و پرورش ماهی
مدت اعتبار پروانه تأسیس
وظایف و تعهدات دارندگان پروانه تأسیس
مدت اعتبار پروانه بهره برداری
تعهدات و وظایف دارنده پروانه بهره برداری
برآورد میزان سرمایه و منابع تأمین آن
مراحل قانونی
شرایط لازم و مراحل قانونی برای اخذ وام
امکانات و تجهیزات و شرایط مکانی مناسب
اصول احداث مزارع پرورش ماهیان سردآبی
منابع تأمین آب
الف)چشمه
ب) قنات ها
چ) رودخانه ها و نهرها
د) چاهها
1- چاههای آرتزین
2- چاههای غیر آرتزین
آب مورد نیاز مزارع پرورشی قزل آلای رنگین کمان
نحوه آرایش استخرها
عملیات احداث مزرعه
چگونگی استفاده از مصالح
سیستم آبرسانی
بافت خاک
شیب زمین
استفاده از ناهمواریهای زمین در احداث مزرعه
محیطهای مختلف پرورش ماهی قزل آلا
استخرهای بتونی مستطیل شکل
استخرهای بتونی مکعبی (مربع شکل)
روش تهیه بتون با عیارهای مختلف و کاربرد آنها
زیرسازی
استخرهای بیضی شکل
استخرهای گرد بتونی
استخرهای خاکی
حوضچه های پیش ساخته
حوضچه های فایبر گلاس
حوضچه های فلزی پیش ساخته
حوضچه های سیلویی
محیط های محصور
الف) قفسهای پرورشی
ب) حصارهای پرورشی (پن)
ح) زیرسازی در محوطه استخرها
د) پلاستر سیمانی
اختصاصات ماهیان سردآبی
کانالهای آبرسانی
تأسیسات فیلتراسیون و رسوبگیر
ارائه ابعاد اسخرهای مختلف پرورشی (بر اساس استانداردها)
مراحل و فرآیند انجام کار
روشهای مختلف پرروش ماهی
مراحل پرورش ماهی قزل آلا
آماده سازی استخرها
استخرهای پرورش ماهی قزل آلا
روشهای انتقال لارو وربچه ماهی به استخرها
حمل ماهی در مخازن کوچک
حمل ماهی در مخازن بزرگ
ماهیدار کردن استخر
ماهی دار کردن استخر به وسیلة نوزادان تازه به تغذیه افتاده
ماهی دار کردن استخر بچه ماهی انگشت قد به وسیله بچه ماهی نورس
پرورش ماهی
پرورش نوزادان تازه به تغذیه افتاده
روشهای تغذیه
غذای مرطوب
مصرف غذای خشک
تغذیه ماهی قزل آلا رنگین کمان
لیپیدها و اسیدهای چرب
وظایف اصلی کربوهیدراتها در بدن ماهیان شامل
عناصر معدنی
ویتامینها
روش نگهداری غذای ماهی و عوامل فاسد کننده آن
مراحل پرورش قزل آلا
دلیل زیست سنجی و زمان آن
عملیات شستشوی استخرها چرا و چگونه انجام می شود
اهمیت اکسیژن و هوادهی
بیماری و استرس
تعریف بیماری
شرایط محیطی با عوامل استرس زا
عوامل بیماری زا
خلاصه شرایط بیمه ماهیان سردابی
جدول محاسبه غرامت ماهیان سردآبی
طرح توجیهی احداث استخرهای دو منظوره برای پرورش ماهی قزل آلا با استفاده از منابع آب کشاورزی
برگ متره برآورد استخر دو منظوره جهت ظرفیت 3 تن (تیپ 3)
برآورد هزینه تجهیزات جهت استخرهای دومنظوره با ظرفیت تولید3 تن (تیپ3)
هزینه های جاری (تیپ 3)
طرح توسعه و نوآوری
روشهای موفقیت در ایجاد فروشگاه ها در کنار مزرعه
عوامل مؤثر در رسیدگی جنسی ماهیان مولد
دما
جنس ماهی، سن ماهی
نور
عوامل مؤثر در پیش رس کردن مولدین
تشخیص ماهیان نر و ماده و رسیدگی جنسی آنها
عملیات تخم کشی و لقاح مصنوعی
انکوباسیون
انکوباتورهای جعبه ای
انکوباتورهای سینی شکل
انکوباتورهای چکه ای
لارو و بچه ماهیان انگشت قد
تبلیغات
مشکلات در پرورش ماهی قزل آلا
پرندگان ماهیخوار
پستانداران آبزی
خطر سرقت محصولات تولیدی
ماهیان وحشی
آلودگی های صنعتی، کشاورزی
آلودگیهای شهری
ورود هرز آبهای سطحی ناشی از ذوب برفها
ورود سیلابها به داخل منبع آبی
تغییرات PH آب
درجه حرارات آب
محدودیتهای حفاظت از محیط زیست
منابع و ماخذ
-----------------
فرمت فایل دانلودی:.rar
فرمت فایل اصلی: doc
تعداد صفحات: 70
حجم فایل:76
کیلوبایت