سابقه اندازه گیری به عهد باستان باز می گردد و می توان آن را به عنوان یکی از قدیمی ترین علوم به حساب آورد.
در
اوایل قرن 18 جیمز وات (JAMES WATT) مخترع اسکاتلندی پیشنهاد نمود تا
دانشمندان جهان دور هم جمع شده یک سیستم جهانی واحد برای اندازه گیریها به
وجود آورند. به دنبال این پیشنهاد گروهی از دانشمندان فرانسوی برای به
وجود آوردن سیستم متریک (METRIC SYS) وارد عمل شدند.
سیستم
پایه ای را که دارای دو استاندارد یکی «متر» برای واحد طول و دیگری
«کیلوگرم» برای وزن بوده، به وجود آوردند. در این زمان ثانیه (SECOND) را
به عنوان استاندارد زمان (TIME) و ترموسانتیگراد را به عنوان استاندارد
درجه حرارت مورد استفاده قرار می دادند.
در سال 1875 میلادی
دانشمندان و متخصصات جهان در پاریس برای امضاء قراردادی به نام پیمان جهانی
متریک (INTERNATIONAL METRIC COMVENTION) دور هم گرد آمدند. این قرارداد
زمینه را برای ایجاد یک دفتر بین المللی اوزان و مقیاسها در سورز (SEVRES)
فرانسه آماده کرد. این مؤسسه هنوز به عنوان یک منبع و مرجع جهانی
استاندارد پابرجاست.
امروزه سازندگان دستگاههای مدرن آمریکایی،
دقت عمل استانداردهای اصلی خود را که برای کالیبراسیون دستگاه های اندازه
گیری خود به کار می برند، به استناد دفتر
استانداردهای ملی (N. B. S) تعیین می نمایند.
لازم
به یادآوری است دستگاه های اندازه گیری و آزمون به دلایل گوناگون از جمله
فرسایش، لقی و میزان استفاده، انحرافاتی را نسبت به وضعیت تنظیم شده قبلی
نشان می دهند.
هدف کالیبراسیون اندازه گیری مقدار انحراف
مذکور در مقایسه با استانداردهای سطوح بالاتر و همچنین دستگاه در محدوده
«تلرانس» اصلی خود می باشد.
تعریف اندازه گیری:
اندازه گیری یعنی تعیین یک کمیت مجهول با استفاده از یک کمیت معلوم و یا مجموعه ای از عملیات، با هدف تعیین نمودن تعداد یک کمیت.
صحت:
نزدیکی نتیجه انداره گیری یک کمیت را با میزان واقعی آن کمیت گویند، این مقدار به صورت درصدی از ظرفیت کلی دستگاه می باشد.
رواداری:
حداکثر انحراف یک قطعه ساخته شده از اندازه خاص خودش را گویند.