بیماری های گیاهان (ویروس ها)


مقدمه
به منظور تبدیل اطلاعات گلخانه ای و آزمایشگاهی موجود در مورد ویروسها به یک تصویر کلی از طبیعت آن ها یعنی اکولوژی (از وازه یونانی Oikos یعنی خانه وLogos به معنی سخنرانی)، که همیشه متغیر است نیاز داریم.
ویروسهای گیاهی برای بقاء باید دارای:

(1) یک یا چند گونه گیاهی میزبان برای افزایش؛

(2) روشی مؤثر برای انتشار و ایجاد آلودگی در گیاهان میزبان جدید

و (3) ذخیره ای از گیاهان میزبان مناسب سالم به منظور انتشار بیماری باشند.

  موقعیت واقعی هر ویروس معین در یک محل خاص یا در مقیاس جهانی، نتیجه برهمکنشهای پیچیده بین بسیاری از عوامل فیزیکی و بیولوژیکی خواهد بود (شکل1، پائین صفحه) درک و شناخت اکولوژی یک ویروس در یک محصول و محل معین، جهت توسعه روشهای مناسب برای کنترل بیماری ویروسی لازم و ضروری است. همانند اغلب پارازیت های اجباری، عوامل اکولوژیکی عمده ای که باید در نظر گرفته شوند، بیشتر شامل همان روشهایی است که موجب انتشار ویروس از گیاهی به گیاه دیگر شده و نیز راه هایی است که سایر عوامل روی انتشار ویروس تأثیر می گذارند.

بررسی نموداری، در وهله اول، ارتباط عواملی که توصیف خواهد شد را در یک چشم انداز اکولوژیکی، با اشاره به پیچیدگی تعامل های آنها، نشان خواهد داد. آنگاه مداخله و تعامل های کیفی عوامل اکولوژیکی را می توان بررسی نمود. سپس با خلاصه ای در مورد چگونگی گسترش کمی آلودگی در گیاهان زراعی یامورد حمله قرار گرفتن آنها یا جمعیت های گیاهی دیگر دنبال خواهد شد. این، نکته اصلی اکولوژی کمی است که اپیدمیولوژی نامیده می شود (ازکلمه یونانی Epi به معنی”برروی”و Demos برای”مردم وجمعیت”وLogosبه معنی سخنرانی). اپیدمیولوژی از کمیت و مدل سازی صحبت می کند. و هم اکنون به طور چشمگیر مورد حمایت فنون جدید ردیابی در گیاهان و ناقلین، قرار دارد.
نمودارها
بیماری ویروسی در یکایک گیاهان و در جمعیت های گیاهی در نتیجه عکس العمل بین ویروس، میزبان و محیط ناشی می شود. این موضوع به صورت مثلث بیماری در شکل1 به سادگی نشان داده شده است (Hull,1991b). با وجود این، این چنین تعامل ها و اثر محیط بسیار پیچیده تر هستند.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد